Znáte už sójové maso? Měli jste příležitost ho už ochutnat? Jestli ne, tak to určitě udělejte. Sójové maso má spoustu výhod je zdravé, bez lepku a neobsahuje téměř žádný tuk. Je běžně dobře dostupné v obchodech, má dlouhou trvanlivost a navíc stojí jen pár korun, oproti běžnému masu. Přitom ho plnohodnotně nahradí.
Sójové maso se vyrábí z odtučněné sójové mouky, obsahuje velké množství vitamínů B, A, E a také minerálních látek jako fosfor, vápník a železo. V jeho složení je až 50% bílkovin ale přitom skoro vůbec žádný tuk. Je bezlepkové ale má v sobě velký podíl vlákniny. Ideální potravina je to tedy pro dietáře, lidi s bezlepkovou dietou nebo vegetariány, protože svým složením plně maso nahradí. Ideální potravina pro zdravou výživu, i když by se také nemělo jíst úplně každý den. Ale ne jen to. Pořídíte ho za nízkou cenu a uděláte z něj hodně jídla, takže ušetříte oproti nákupu běžného masa. A můžete z něj připravit všechno, co vás napadne, dá se jím nahradit maso v jakémkoliv pokrmu. Prodává se v balení buď ve formě kostiček, nudliček nebo také plátků či jemného granulátu. Takže nahradí skvěle maso do guláše, masové nudličky se zeleninou na pánvičce, můžete ho obalovat jako řízek, či si jen tak osmažit nebo dát na gril a granulát nahradí maso mleté. Stačí vyzkoušet a vybrat si co vám nejvíce zachutná.
Příprava je velice jednoduchá a rychlá. Sójové maso stačí uvařit ve vodě 15-20 minut, vodu odlít a pak ho můžete připravovat podle libosti jako normální maso. Je ovšem potřeba ho správně a dobře dochutit, samo o sobě je totiž úplně bez chuti. Proto do vody, když jej vaříte, přidejte sůl, koření nebo například kostku bujónu. Sójové maso musí nasát chuť už při vaření ve vodě, pak jej samozdřejmě dochuťte podle toho, co z něj budete dále připravovat. Velmi dobře chutná například upravované na pánvi na cibulce, dochucené česnekem. Receptů existuje spousta, stačí se podívat na internet. Najdete tam toho spoustu. Určitě něco z něj zkuste připravit. Dobrou chuť.